Pivovar Polička

Když roku 1265 prohlásil král Přemysl Otakar II. Poličku královským městem, mohli měšťané automaticky vařit pivo. Každé královské město totiž podle tehdejších pravidel získalo mimo jiné i právo várečné a také právo mílové, což zaručovalo pivovárečníkům, že v okruhu jedné míle od městských hradeb jim nevyroste konkurence. Svatováclavskou smlouvou uzavřenou v roce 1517 za vlády Ludvíka Jagellonského bylo definitivně potvrzeno právo várečné měšťanům. Tak se začala psát historie pivovarnictví v městě Polička.

 

Historie pivovaru v Poličce

V roce 1771 si měšťané zřídili společnou varnu piva v domě č. 18 s kapacitou 16 sudů piva s vrchním kvašením. Pivo se zde vařilo do roku 1845. kdy pivovar spolu s velkou částí města podlehl požáru. Zajímavostí je, že v té době se v pivovaru pivo ještě nechladilo.

Když si po 20 letech postavili měšťané Poličky nový pivovar, hleděli víc do budoucnosti a vsadili na ležácké sklepy a spilku postavili v opukové skále, aby ušetřili za chlazení. A tak se v Poličce začalo vařit pivo plzeňského typu se spodním kvašením a chladilo se “ledováním”, tedy ledem, který se musel obstarat na navozit do sklepa během zimy. V chladných sklepích pak led vydržel často po celý rok. Až v roce 1969 přešel pivovar na strojní chlazení.

Tradice dobrého piva

Už při výstavbě nového pivovaru na Dolním předměstí, se myslelo především na to, aby se zde vyrábělo dobré pivo. Dvě vlastní studny s pitnou vodou a sklepy zařízené na pivo se spodním kvašením zaručovaly, že se záměr povede a pivo si najde řadu svých příznivců. Za tradičně skvělou chuť poličského piva vděčíme výrobním procesům a receptuře, o něž se zasloužily legendy českého pivovarnictví, vrchní sládkové František Bittner otec (1892 - 1931) a syn (1931 - 1971), kteří působili v místním pivovaře téměř osmdesát let!

Když se v roce 1994 vrátil znárodněný pivovar zpět do rukou dědiců právovárečníků, vrátila se s nimi i tradice dobrého spodně kvašeného piva českého typu, chmeleného výhradně žateckým chmelem.

Poctivý ležák potřebuje čas

Orientace na výrobu ležáku je v českých pivovarech samozřejmostí. A pořádný český ležák potřebuje svůj čas na to, aby se správně zakulatil, dosytil a částečně i odkalil. Dobrá “desítka” potřebuje nejméně dva týdny, jedenáctistupňové pivo alespoň 5 týdnů a 12° pivo rozhodně ne míň než dva měsíce. Pokud jde o 13° speciály, tam je doba ležení dokonce tři měsíce.

Teprve po správném uležení a dozrání může pivo projít filtrací a stáčet se. V Poličce pivo nepasterizují a i filtrování probíhá výhradně přes jemné křemelinové filtry, aby zůstala zachovaná jeho koloidní a mikrobiologická stabilita. Pro zachování vysoké kvality piva se v Poličském pivovaru stáčí pivo jen do skleněných lahví a nerezových sudů; poličský ležák si v “petce” nikdy nekoupíte.

České pivo z Poličky

Jedinečnou chuť a mimořádnou kvalitu pivu z pivovaru v Poličce dává správný technologický postup, kde se nedá šetřit na čase ani na energii. Ošidit se nedají ani vstupní suroviny, označení České pivo si zaslouží jen takové pivo, u něhož je dodrženo pravidlo zaručeně českých vstupních surovin. Jen tak může vzniknout lahodné pivo se sametovou pěnou.

Z produkce poličského pivovaru můžete vybírat mezi těmito produkty:

10° Hradební, světlé výčepní

Středně prokvašené pivo s vyváženou chutí a bohatou pěnou.

10° Hradební, tmavé výčepní

Vynikající tmavé pivo středního řízu, s lehce sladovou, kávovou chutí a karamelovými tóny.

11° Otakar, světlý ležák

Pivo Otakar je sladší pivo s jemným hořkým zakončením, s lehce chlebovou chutí.

12° Záviš, světlý ležák

Záviš je pivo plné chuti s jemným řízem a krásně zlatavou barvou.

13° Eliška, tmavý speciál

Speciální pivo Eliška je k dostání na Velikonoce a na Vánoce, když předtím tři měsíce zrálo. Má charakteristickou plnou a příjemně hořkou chuť.

13° František Bittner, světlý speciál

I speciál František zraje tři měsíce a je k dostání jen o Vánocích a Velikonocích. Speciální čtyřikrát chmelená třináctka je naposledy chmelená za studena, přímo v tanku.

Díky vodě z vlastních studen a receptuře prověřené tradicí, je každé ochutnání piva z Poličky příjemný zážitek.

Upozornění: Pijte s rozumem! 🙂